Asigurarea RCA

Despre raspunderea civila auto, RCA

Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertul prejudiciat in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primeste despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite in acel accident.
● Carte Verde: este documentul atasat de polita RCA care despagubeste conducatorul auto daca a produs un accident in afara tarii.
● Teritorialitate: RCA-ul este valabil pe teritoriul Romaniei, iar cartea verde care este atasata de polita RCA este valabila in afara tarii, in statele mentionate.

Ce riscuri acopera RCA-ul?

Polita RCA acopera atat daune materiale, cat si vatamari corporale in limita stabilita de lege pentru fiecare an.

NU SE INCHEIE POLITE RCA PENTRU MASINILE INMATRICULATE IN ALTE TARI!

Constatarea amiabila

Constatarea amiabila reprezinta formularul care poate fi completat dupa un accident rutier care nu s-a soldat cu victime. Astfel de la 1 iulie 2009 persoanele implicate in astfel de accidente nu mai sunt obligate sa se prezinte la politie, ci este de ajuns ca ambele parti implicate sa semneze constatarea. Aceasta metoda nu presupune asumarea raspunderii conducatorilor auto, ci o insumare a unor elemente pentru a facilita solutionarea dosarelor de dauna.

Sistemul bonus-malus

Sistemul bonus-malus prevede stabilirea tarifelor RCA in functie de istoricul daunelor intr-o anumita perioada. Astfel exista 8 clase Malus, care majoreaza prima de asigurare RCA si 14 clase Bonus care reduc prima. Aceste clase sunt inscrise pe polita RCA in parte dreapta de jos.

Vignetele

Vignetele sunt autocolantele eliberate impreuna cu polita RCA. Reprezinta o masura de siguranta pentru clienti care atesta valabilitatea politei. Astfel numarul vignetei primite trebuie sa corespunda numarului de vigneta inscris pe polita.





Asigurarea CASCO

Despre CASCO.

Termenul CASCO provine din engleza "casualty " si "collision" - acidente si tamponari si reprezinta asigurarea facultativa de raspundere civila pentru soferi auto. Spre deosebire de RCA, asigurarea casco acopera daunele produse propriului autovehicul.
Companiile de asigurare acorda despagubiri in limita sumelor asigurate ca urmare a producerii evenimentelor asigurate, in baza unui contract de asigurare si in schimbul platii primei de asigurare de catre Asigurat/Contractant.
Polita casco nu este una standard, ci poate acoperi riscuri in functie de nevoile clientului. Astfel multe companii de asigurare ofera posibilitatea extinderii teritorialitatii, asistenta rutiera, aspiratia apei in motor, etc.

Ce riscuri acopera CASCO?

Polita Casco acopera doar daunele produse la autoturismul asigurat, iar principalele riscuri asigurate sunt:
● avarie partiala
● avarie totala
● furt partial
● furtul total
Dar la aceste riscuri se pot adauga: distrugerea elementelor vitrate, vandalism, daune produse la anvelope, pierderea cheilor, etc.

Ce riscuri NU acopera casco?

● atunci cand soferul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a conduce (fara permis sau cu permisul suspendat, sub influenta alcoolului sau a drogurilor etc)
● atunci cand masina nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a circula (lipsa ITP-ului)
● avarii produse de stropirea cu substante chimice corozive
● avarii produse cu buna stiinta de catre proprietar sau prepusi ai acestuia
● avarii produse de catre proprietar sau membrii familiei acestuia, din postura de pasageri sau pietoni, atunci cand masina se afla parcata
● furtul cu chei potrivite: casco despagubeste doar furtul prin efractie (care prezinta urme de patrundere fortata)

Fransiza

Fransiza este o parte din valoarea daunei care este suportata de catre conducatorul vehiculului, micsorand astfel prima de asigurare in cazul in care nu exista daune. Ea este optionala.
Fransiza poate fi stabilita:
● in valoare fixa, aplicabila la fiecare dauna.
● in procent din suma asigurata, aplicabila la fiecare dauna.
● in procent din valoarea fiecarei daune.

Parteneri

Retele de socializare