CMR

Polita de asigurare CMR

Polita de asigurare CMR are ca obiect asigurat raspunderea transportatorului in calitate de caraus pentru pagube produse marfurilor transportate intern si/sau international cu vehicule mentionate expres in polita de asigurare. La acest tip de polita Beneficiarul este transportatorul, in calitate de caraus, caruia ii este asigurata raspunderea pe timpul transportului marfurilor.
Raspunderea Asiguratorului incepe din momentul incarcarii marfurilor de catre transportator si se incheie la livrarea acestora Beneficiarului, la locul de descarcare.
Riscurile acoperite sunt:
- pierderea totala/partiala
- avarierea marfurilor transportate
- intarzierea la eliberarea marfurilor
Aceasta asigurare se supune prevederilor Conventiei privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (Conventia CMR).
Potrivit acestei Conventii, despagubirea datorata de caraus pentru pierderea marfii se stabileste in functie de valoarea acesteia in momentul primirii de catre transportator.
Despagibirea include si costul de transport si alte cheltuieli implicate de livrarea marfii.

CARGO

Asigurarea CARGO

Beneficiarul asigurarii tip CARGO este proprietarul marfii si sunt asigurate bunurile acestuia pe timpul transportului. Aceasta polita este valabila pentru transporturi de toate tipurile: terestru, aerian, maritim sau combinat.
Un avantaj major al acestui tip de asigurare il constituie despagubirea in cazul producerii urmatoarelor evenimente:
● incendiu/explozie
● rasturnarea mijloacelor de transport terestru
● inundarea ambarcatiunii
● pierderea unei parti a marfii in timpul manipularii
● furtul
De regula, politele CARGO acopera 3 variante de riscuri, A, B si C, varianta A fiind cea mai cuprinzatoare.
Se utilizeaza mai multe variante de polite, in functie de numarul transporturilor efectuate:
● polita simpla: acopera riscurile unui singur transport
● polita pe perioada: pentru toate transporturile estimate intr-o anumita perioada
● polita deschisa: pentru transporturile declarate pe intreaga perioada a valabilitatii contractului de asigurare.
Suma asigurata a contractului de asigurare CARGO cuprinde, de regula, pretul marfii din factura sau valoarea de piata, costurile cu transportul, inclusiv taxe vamale si alte costuri care nu pot fi preconizate.
Este indicata incheierea ambelor tipuri de asigurare in momentul realizarii unui transport.
Este la fel de important ca proprietarul marfii sa fie despagubit in cazul producerii unui eveniment nedorit, cat si transportatorul sa fie acoperit de eventualele daune produse marfii.

Asigurarea RCA

Despre raspunderea civila auto, RCA

Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertul prejudiciat in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primeste despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite in acel accident.
● Carte Verde: este documentul atasat de polita RCA care despagubeste conducatorul auto daca a produs un accident in afara tarii.
● Teritorialitate: RCA-ul este valabil pe teritoriul Romaniei, iar cartea verde care este atasata de polita RCA este valabila in afara tarii, in statele mentionate .

Ce riscuri acopera RCA-ul?

Polita RCA acopera atat daune materiale, cat si vatamari corporale in limita stabilita de lege pentru fiecare an.

NU SE INCHEIE POLITE RCA PENTRU MASINILE INMATRICULATE IN ALTE TARI!

Constatarea amiabila

Constatarea amiabila reprezinta formularul care poate fi completat dupa un accident rutier care nu s-a soldat cu victime. Astfel de la 1 iulie 2009 persoanele implicate in astfel de accidente nu mai sunt obligate sa se prezinte la politie, ci este de ajuns ca ambele parti implicate sa semneze constatarea. Aceasta metoda nu presupune asumarea raspunderii conducatorilor auto, ci o insumare a unor elemente pentru a facilita solutionarea dosarelor de dauna.

Parteneri

Retele de socializare